“Bij fusies en overnames, en daarna, moet je je boekhoudkantoor volledig kunnen vertrouwen. Dat is de sleutel. Het vertrouwen is niet gebaseerd op ‘ik vertrouw je iets toe’, maar op de hoge kwaliteit van datgene wat je geleverd krijgt. MRW levert heel grondig documenten aan, overal is goed over nagedacht. Ik ben zelf best wel precies. Toch weet MRW altijd nét iets meer uit te denken. Dat geeft het benodigde vertrouwen.” Ben Kerkhof, CEO van Compare Group en het daartoe behorende Vergelijk.nl, vertelt over de inzet van MRW als overname-experts.

Fusies en overnames bij Vergelijk.nl

Vergelijk.nl is de eerste vergelijkingssite in Nederland, opgericht in ’99. Op de website worden prijzen van producten vergeleken, zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons, boeken, sneakers en spijkerbroeken. “Twee vrienden richtten de Nederlandse site op. Ik woonde destijds in Finland waar ik in 2000 de Finse site startte. Die is nog steeds onderdeel van onze bedrijfsstructuur. In ruil voor de software van Vergelijk.nl gaf ik hen de helft van de aandelen van de Finse site. Ik moest zelf de vertalingen en aangesloten winkels regelen. Daar is het initiatief net zo goed opgepikt als in Nederland; we zijn marktleider. Net als in België waar we de site in 2002 in tweevoud introduceerde: de Vlaamse en Franse variant.” Zo werden er door de tijd heen vier vergelijkingssites ontwikkeld, die in 2003 binnen Compare Group werden samengebracht. “MRW heeft bij deze fusie geholpen om alles op juridisch, fiscaal en administratief gebied te herstructureren. De aandelen moesten opnieuw worden verdeeld en er moest een aandeelhoudersovereenkomst komen. Ik was de enige actieve aandeelhouder dus daar moesten afspraken over worden gemaakt.”

“In tegenstelling tot vroeger krijgen we nu de aandacht die we verdienen.”

Rugdekking van MRW

In eerste instantie was MRW betrokken in de rol van overname-experts, waarbij de juridische contracten van de aandeelhouders vorm moesten krijgen. “Even later, rond 2011, hebben we een management buy-out gedaan; de inactieve aandeelhouders zijn toen uitgekocht. Ik heb meer aandelen gekregen en het managementteam kreeg ook een belang. Er moesten een lening, waarderingsvoorwaarden en terugkoopverklaring geregeld worden. Daar komt veel bij kijken. MRW hielp met contractbewaking toen we de lening verkregen. Met MRW heb ik meer gemoedsrust en voel ik me in control. Dat is richting onze klanten en ten opzichte van het managementteam als er bijvoorbeeld contracten worden opgesteld. Daar heb ik vertrouwen in, dat straalt kwaliteit uit. MRW biedt mij rugdekking.”

“Je moet er maar aan denken; MRW doet dat.”

Fiscaal, juridisch en administratief

Van 2008 tot 2016 had de Compare Group een eigen controller. “We hebben na die periode meer uitbesteed zodat wij in huis minder hoeven te doen. We doen het tegenwoordig zonder controller en MRW realiseert samen met onze officemanager de administratie. Voorheen draaiden we zelf de maandelijkse financiële rapportage, nu doet MRW dat. Ook verzorgen ze de samengestelde jaarrekening, aangiftes en personeelsadministratie.” De systemen van de Compare Group zijn zo ingericht, dat er veel geautomatiseerd kan worden: op het gebied van binnenkomende en uitgaande facturen en loonadministratie. “Dat is eigenlijk procesoptimalisatie. We hebben hier en daar dingen vereenvoudigd, zodat het makkelijker over te dragen is; er zijn minder uitzonderingen.” Ben waardeert de manier waarop MRW proactief meedenkt. “Ik woonde van ’99 tot 2008 in Finland; daarna ben ik met het hele gezin naar Nederland verhuisd. MRW zag in dat ik dividendvrijstelling kon krijgen; ik had mijn kapitaal in die jaren immers in het buitenland opgebouwd. Je moet er maar aan denken; MRW doet dat.”

Verder lezen over Vergelijk.nl? Lees de vijf vragen aan Ben Kerkhof of bezoek de site om prijzen te vergelijken.

Dit vind je misschien ook interessant

Ook advies bij fusies en overnames van overname-experts?

MRW geeft ook jouw bedrijf graag de rugdekking die je nodig hebt bij fusies en overnames. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.