Begeleiding bij bedrijf overnemen

Een bedrijf overnemen is een groot besluit waarbij je flink wat consequenties moet overwegen.

Zo wil je natuurlijk dat de bedrijfsovername een positief effect heeft: voor de onderneming en voor jouw vermogen. Een bedrijf overnemen kan grote risico’s met zich meebrengen die ten koste gaan van jezelf of van het voortbestaan van het bedrijf. Kortom, je wilt precies weten waar je instapt als je aan de andere kant van de tafel zit. De overname van een bedrijf is een proces dat naar de volgende stappen kan worden opgesplitst:

 1. Oriëntatiefase
 2. Informatie- en waarderingsfase
 3. Onderhandelingsfase
 4. Intentieovereenkomst
 5. Boekenonderzoek
 6. Slot onderhandelingen
 7. Definitief overnamecontract
 8. Financieringsbegeleiding

MRW ondersteunt je in het aankoopproces. Het doel is een goede deal, gemaakt in vertrouwen en met de zekerheid dat dit continuïteit voor de aangekochte onderneming biedt.

Bedrijf verkopen aan derden

Het is een once in a lifetime: je wilt je bedrijf verkopen. Dat is geen lichtzinnig besluit, aangezien je jaren hebt gebouwd aan wat je onderneming vandaag de dag is. Er zijn veel verschillende scenario’s. Je kunt je bedrijf verkopen aan een derde partij of misschien wil een van je personeelsleden je bedrijf overnemen. Dat zijn allemaal trajecten die geheel anders verlopen. Een bedrijf verkopen is hoe dan ook maatwerk. Elk traject heeft namelijk een eigen aanpak en sfeer. Bedrijfsverkoop is een proces dat in de volgende stappen kan worden opgesplitst:

 1. Waardering
 2. Opstellen van een informatiememorandum
 3. Benaderen en selecteren van overnamekandidaten
 4. Kennismaking met geïnteresseerde partijen
 5. Indicatieve biedingen
 6. Intentieovereenkomst
 7. Boekenonderzoek door koper
 8. Afsluitende onderhandelingen
 9. Definitief overnamecontract

MRW helpt je in het gehele verkoopproces. Zo kun je met een goed gevoel en het beste rendement je bedrijf verkopen.

Bedrijfsopvolging binnen de familie

Een bijzondere manier van het verkopen van je bedrijf is de bedrijfsopvolging binnen de eigen familie. Bij verkoop aan een eigen kind (of meerdere kinderen) gaat het waarschijnlijk minder om de maximale verkoopopbrengst en meer om de continuïteit van het bedrijf en de zorgvuldige overdracht aan de volgende generatie. Bovendien kan er bij bedrijfsopvolging binnen de eigen familie gebruik worden gemaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), zodat er een groot fiscaal cadeau kan worden gegeven aan de volgende generatie.

MRW heeft al veel ondernemers geholpen bij de bedrijfsopvolging binnen de eigen familie. Wij zijn daardoor specialist in de toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR).

Bouw op MRW bij bedrijfsovername of -opvolging, doordat wij:

 • De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) al heel vaak hebben uitgevoerd voor alle soorten ondernemers in alle branches
 • Gespecialiseerd zijn in bedrijfsopvolging binnen de eigen familie
 • Aangesloten zijn bij de DOA en BOBB
 • Alle disciplines in huis hebben die in deze trajecten een rol spelen

Onze aanpak

In de situaties dat je je bedrijf wilt verkopen of een bedrijf wilt voornemen, geeft MRW vooraf duidelijk inzicht in alle oorzaken en gevolgen. We nemen je mee in het volledige verkoopproces. De consequenties van een mogelijke bedrijfsovername of -opvolging zijn leidend in het advies dat wij jou geven. We lichten volledig met je door welke risico’s erbij komen kijken en welke onderwerpen je goed gekaderd moet hebben voordat je tot een verkoop of aankoop overgaat. Ook koppelen we je aan onze financieel planner, zodat je een persoonlijk financieel plan kunt opstellen. Zo weet je zeker dat je financiële situatie ook op langere termijn goed geregeld is.

Wat levert het op?

Een bedrijfsovername en -opvolging zijn omvangrijke trajecten die uitwerkingen op verschillende gebieden omvatten. Ons advies is daar onderdeel van, net als het in de praktijk brengen van de verkoop of aankoop. MRW begeleidt het hele traject van A tot Z. Stapsgewijs kun je hierop rekenen:

 • Voornemen om bedrijf te verkopen of over te nemen
 • Beantwoording van de vraag of er wel verkocht of overgenomen kan worden
 • Waardebepaling van het bedrijf
 • Onderhandeling tot een acceptabele prijs
 • Vastlegging van de gemaakte afspraken
 • Regelen van bankfinanciering
 • Inschakelen van notarissen voor de vastlegging
 • Communiceren met de Belastingdienst om fiscaal alles goed af te stemmen

Dit vind je misschien ook interessant

Ga je een bedrijf overnemen of je bedrijf verkopen?

MRW begeleidt je graag gedurende het traject. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.